Cikkek CopyPaste Bedugtuk USB 3.0-n

Bedugtuk USB 3.0-n

Elméletben tízszeres gyorsulást ígér az laptopokba és asztali PC-kbe érkezõ USB 3.0-s csatlakozó, tesztjeinken azonban egyelõre csak két-háromszor voltak gyorsabbak az új külsõ winchesterek elõdjeiknél. Ismerje meg, mibe fogja bedugni jövõbeli pendrive-jait!


USB 3.0-s winchesterek


A winchester adatátvitelének sebessége a számítógépek paramétereinek nem túl szembeszökõ példánya: ha a PC-be új processzort, izmosabb grafikus kártyát rakunk, jóval feltûnõbb lesz a teljesítményben megmutatkozó különbség. Az elsõ USB mai szemmel már érthetetlenül lassú, de még a jelenleg elterjedt USB 2.0 határait is könnyen elérheti bárki, aki - mondjuk - a laptopjára kapcsolt külsõ merevlemezre akarja átmásolni fotóit vagy filmjeit, látva, hogy egy nagyobb adag fájl átmozgatása akár másfél óráig is eltarthat.

Sajnos az USB 3.0-s csatlakozók még koránt sincsenek jelen minden egyes új számítógépen, bár néhány modell már most is rendelkezik ezzel. A meglévõ laptopokhoz és asztali PC-khez viszont lehet venni az új szabványt támogató bõvítõkártyákat nagyjából 12 ezer forint körüli összegért, mi is ilyen modul alkalmazásával próbáltunk ki Iomega és Verbatim gyártmányú USB 3-as meghajtókat.

Repül az mkv fájl, ki tudja hol áll meg

A merevlemezek esetében a technológia mûködésébõl adódóan mindig gyorsabban lehet átmásolni ugyanazt az adatmennyiséget, ha az néhány nagy fájlból áll, nem pedig sok kicsi állományból.  Az ilyen mûveleteknél mértük USB 2-n a leggyorsabb átviteli sebességeket, akár 30-35 megabájtot is megmozgatott ilyenkor egy másodperc alatt a számítógép.

A hármas USB-vel méréseink szerint feleolyan hamar végezhetünk a feladattal: míg a régebbi csatolóval egy 6,3 gigabájtos, kétrétegû DVD-re kiírható lemezfájl átmásolása valamivel több mint három percig tartott, 3.0-s társával 71 másodperc alatt végez a gép. Ebbe a rövid idõbe már egy rövid akakeresõzés sem fér bele.

Próbáink során kiderült, hogy a másolás akkor is csak minimálisan vált lassabbá, ha az asztali kiszerelésû, konnektorról mûködõ külsõ winchester helyett kisebb, laptopokban használatos merevlemezt tartalmazó - ugyancsak USB 3-as - társukra cseréljük. Ekkor 71 helyett 76 másodpercet kell várnunk az eredményre - cserébe az adathordozónk elfér a farzsebben is.

Felrakom mindkét évadot, jó?

Következõ mérésünkben azt próbáltuk kideríteni, hogy a közepes méretû fájlokkal - sorozatrészek, CD-képfájlok, veszteségmentesen tömörített zenei albumok, gyengébb minõségû digitális filmek - gyorsabban lehet-e zsonglõrködni az USB 3-nak hála. Hat, egyenként hétszáz megabájtos fájlt másoltunk fel a külsõ merevlemezre, majd olvastunk vissza onnan. A mûvelet ekkor már nem volt annyira gyors, mint az egy hatalmas fájl másolása, az egyes sorozatrészek végén a gép befejezte az írást, és gondolkodott egy keveset, ezért rosszabb átlagsebességek születtek.

Az USB 2-es lemezünkre másodpercenként 35 megabájtot tudtunk másolni, így a tesztre használt 4,2 gigabájt adatot kerek két perc alatt tudtuk átjuttatni. Az új szabvány ebben az esetben is dupla sebességre volt képes, másodpercenként 70 megabájtot továbbított, így a mûvelet egy percet vett igénybe. A notebookwinchestereket tartalmazó USB 3-as lemezek sem voltak lassabbak, a hordozhatóbb eszközökre is 60-70 másodperc alatt töltõdött fel az egyévadnyi brit sorozat.

Kicsi fájlokkal az új USB is molyol

Vannak olyan feladatok is, amiket a hármas USB sem tud jelentõsen felgyorsítani. Az apró fájlok másolása, áthelyezése még akkor is lassú folyamat, ha a számítógépbe szerelt lemezek között kíséreljük meg. Ha az adatcsomag célja egy külsõ meghajtó, akkor az Enter leütése után nyugodtan elmehetünk kávézni, mert legalább egy cappuccinónyi idõre van szükség, míg a fájlok átmozognak új helyükre. Ez a jelenség az USB 3-as eszközökkel sem változik meg: bár hosszú kávé helyett már csak presszóra lesz idõ.


A csatlakozó ugyanúgy néz ki

USB 2-es asztali merevelemezünkre 3 perc 36 másodperc alatt sikerült felmásolni  több mint nyolcezer apró fájlból álló e-könyvtárunkat. Ugyanennyi idõt vett igénybe a két USB 3-as hordozható merevlemezre való másolás is, ha a notebookba csúsztatható USB 3-mas ExpressCard csatolóra kötöttük az apró merevlemezeket. A hordozható lemezek csak akkor táltosodtak meg, ha az asztali gépünkrõl próbáltuk meg átmásolni a többezer apró fájlt, ilyenkor egy perc alatt végzett a gép a feladattal.  Az 3,5 hüvelykes, asztali gépbe való winchesterrel mûködõ Iomega eGo Desktop lemezre viszont alig több mint egy perc alatt felkerült a könyvtár tartalma, függetlenül attól, melyik teszt számítógéphez csatlakoztattuk.

Az adatok olvasása, tallózása valamivel gyorsabb az új USB-t használó külsõ merevlemezen. Ha egyszer sikerült kivárnunk, hogy a világ összes dokumentuma átkerüljön az USB 3-as külsõ lemezünkre, az ezek között való keresgéléssel már nem lesz gond. Aki gyorsan szeretne kis méretû adatokat írni, annak nem az új csatoló szabvány, hanem a mozgó alkatrészek helyett memóriachipeket tartalmazó SSD meghajtók kínálnak megoldást. A flashes tárolók jóval gyorsabbá teszik az ilyen jellegû munkát.

És olvasni tudsz-e már?

Az adatok felmásolása után végrehajtottunk egy olvasási tesztet is. Ehhez egy PCI Express foglalatba szerelhetõ  USB 3-kártyával felszerelt asztali tesztgépünkre csatlakoztattuk a lemezeket, majd nekiláttunk a külsõ winchesteren tárolt anyagok visszamásolásának. Az eredmények papírforma szerint alakultak: az asztali merevlemezt tartalmazó USB 3-as ház volt a leggyorsabb: az egy gigabájtnyi apró fájlt 48 másodperc alatt, a hat sorozatrészt 53 másodperc alatt, az óriási képfájlt pedig 62 másodperc alatt töltöttük le róla. A csúcsteljesítményét hozó USB 2.0-s lemez csak feleekkora sebességre volt képes, sõt egy nagy ISO fájl másolásánál háromszor volt lassabb az új technológiánál.

Minden mûködik mindennel, de csak az új hardverek gyorsak

Az USB valószínûleg a számítástechnika leggondosabban összerakott szabványa. Üdvösen kevés csatlakozót használ, még a digitális fényképezõkbõl ismert, elburjánzó méretû mikro-USB szabványok mellett is viszonylag egyszerûen ki lehet igazodni a drótok között. Ezen a hármas verziójú csatolók megjelenése sem bonyolít jelentõsen: a lemezeken új aljzatok jelentek meg, a számítógépbe viszont a szokásos lapos csatlakozót kell bedugni.


Középen az asztali kivitel, kétoldalt a hordozható winchesterek

A gyorsabb USB 3.0-s eszközök eszközök maguktól visszalassulnak, ha a régebbi, lassabb szabvány használó portba dugjuk be a kábelt. Még arra is van lehetõség, hogy a tíz éve megjelent USB 1.1-es kapukat használó gépekre kössük rá az új merevlemezeket. Az ilyen régi eszközök összedugásában persze nincs sok köszönet,  négy gigabájnyi - azaz egy DVD-lemeznyi - adat átmásolásához több mint másfél órára lenne szükség.

Verdikt: gyorsabban másol, de mi ráérünk

Az USB 3.0 nem forradalom, nem változtatja meg egyik napról a másikra az életünket. Most ráadásul még kicsit drágábbak is a gyorsabb másolást, olvasást lehetõvé tevõ kék csatlakozós eszközök, mint a mindenbe beleszerelt 2.0-s USB-t használó berendezések. Ráadásul a digitális kamerák, mobiltelefonok, hordozható lejátszók nem is támogatják még az új technológiát, így nem rossz stratégia kivárni ezek megjelenését az átállással.

Amíg meg nem érkeznek az alaplapi USB 3-as csatolót tartalmazó notebookok, alaplapok, addig az átlagos otthoni felhasználóknak nem érdemes váltaniuk rá. A legtöbb tevékenységet a jelenlegi USB 2.0-s eszközökkel is lehet használni, legfeljebb kicsit többet kell várni a másolásokra. A külsõ lemezeket sokat használó hobbifotósoknak, videósoknak vagy fanatikus, HD-felbontással dolgozó tévésorozat-gyûjtõknek már érdemes megfontolniuk a felszerelés bõvítését. Egy 2 terabájtos merevlemez ára mellett már nem igazán számít, hogy milyen csatolójú házzal vesszük, 50-60 ezer forintért már USB 3-as példány is kapható. A hordozható USB 3-as lemezek sem lényegesen drágábbak a régi csatolóval szeretlt társaiknál, áruk 30 ezer forintnál kezdõdik.

A profiknak még ennyit sem kell gondolkodniuk a következõ kiegészítõ vásárlásánál. Aki nem vette meg a villámgyors, de kevéssé elterjedt eSATA-t használó eszközöket, annak az USB 3.0 lesz a megfelelõ technológia, kétszeres-háromszoros sebessége magáért beszél.

Forrás: [origo]Hozzászólások   

Hozzászólás hozzáadása

Megosztás panel

Megosztás:
URL:
BBcode:
HTML:
Like:

A fejezet kategóriái

CopyPaste [26]
Másolt anyagok.
Blogok [3]

Facebook

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Ma ők jártak itt:

Legújabb tagunk:
gazdagd526
Ő 2021.10.19 Kedd-kor regisztrált
Üdvözöljük!
Felhasználók száma: 7044

Szavazás

Hogy tetszik az új design?

Reklám