Cikkek CopyPaste Elkészült az egységes EU-s mobiltöltő

Elkészült az egységes EU-s mobiltöltő

Február 8-án mutatták be azt az egységes mobiltöltõt, amely az összes újonnan vásárolt okostelefonhoz jó. Az EU 2009-ben állította ultimátum elé a gyártókat, választhattak, hogy elfogadják az egységes töltõszabványt vagy az Unió automatikusan jogi eljárást indít ellenük.  Az új szabvány azonban csak a PC-hez csatlakoztatható telefonokra vonatkozik, ráadásul az egységes csatlakozó használata helyett adapter biztosításával is megelégszik.

A szabványos csatlakozó elõnye, hogy a mobil lecserélésekor nem kell új töltõt venni a kocsiba és a munkahelyre, ám kiskapu még így is maradt a szabályozásban. Az azonban biztos, hogy a töltõ bemutatása után vásárolt mobilokat már az egységes adapterrel tölthetjük.

"Vékony Nokia-töltõ kéne. Van valakinek?" - nem is dolgozik irodaházban, aki ezt a két mondatot még sosem kapta meg körlevélben. A mobiltelefon-gyártók gyakorlata, hogy mindegyikük saját töltõcsatlakozót használ, furcsa közösségeket alakított ki: mobilmárka szerint ismerik egymást az emberek. Az Európai Unió 2009-ben kezdett el dolgozni a gyártóspecifikus csatlakozók szabványosításán. Az Unió válaszút elé állította az ipart: vagy önként elfogadják a töltõk egységes szabványait, vagy az EU automatikusan jogi eljárást indít ellenük. A kiválasztott csatlakozó az okostelefonokról ismert micro-USB lett. Az elsõ egységes töltõt február 8-án héten pedig be is mutatták be.

Forrás:AFP
EU-ultimátum eredménye az egységes töltõ


A szabályozás csak az adatképes telefonokra vonatkozik, tehát azokra, amelyeket a számítógéphez lehet kötni, hogy fotókat, videókat vagy egyéb fájlokat töltsünk le róluk. Mára a legtöbb készülék ilyen, csupán a legolcsóbb nagyitelefonokat nem lehet PC-hez kapcsolni. A mobilcégek által támogatott szabványos töltõnek köszönhetõen új mobil beszerzésekor nem kell új autós töltõt, munkahelyi adaptert beszerezni, a régi készülék kiegészítõi  is jók lesznek. Emellett a környezetvédelem ügyét is szolgálja a szabványosítás: a csatlakozóváltás miatt használhatatlanná vált töltõket nem fogják kidobni az emberek. A frissen vásárolt mobilokhoz sem jár majd töltõ, hiszen a korábbi készüléké is megfelel, maximum átalakító lesz majd a dobozban.

Nem kell várni a mobilokra

A telefongyártók elébe mentek a szabályozásnak, többen már a 2009 óta zajló elõkészítési szakaszában elbúcsúztak saját csatlakozóiktól. A Sony Ericssonnak a 2010-es Zylo nevû telefonja volt az utolsó, ami még a cég saját adapterét igényelte, az azóta kiadott modellek tölthetõk a közös szabványnak választott micro-USB-n keresztül is.

A Nokia hivatalos blogján közölte, hogy a cég telefonjainak nagy része már most is kompatibilis az év során a boltokba kerülõ európai egységes töltõvel. Az újabb ("vékony") Nokia-tápokat sem kell kidobni, a jövõben is használhatók lesznek a cég telefonjaihoz a korábban megvett adapterek, miután új mobiljait mindkét fajta csatlakozóval felszereli a cég.

A korábbi készülékekhez kapott micro-USB csatlakozóval szerelt töltõk csupán meghatározott típusú készülékhez alkalmasak az EU információs oldala szerint, és nem feltétlenül kompatibilisek az új szabvánnyal.

"Apple-ös adaptered van?"

Az egységes mobiltöltõ nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden telefonra micro-USB port kerül. Az Apple egészen biztosan nem fogja feladni az iPodon, iPhone-on és iPadon használt speciális dokkcsatlakozóját. Túl sok olyan kiegészítõt - ébresztõórás hangfalat, külsõ akkumulátort,  billentyûzetes tartót, GPS-köpenyt - adtak ki az Apple készülékekhez, ami erre a csatolóra épül. Az EU-s elõírásban hagyott kiskapu azonban lehetõvé teszi, hogy a gyártók egy átalakítóval tegyék alkalmassá készülékeiket az egységes töltõvel való mûködésre: az amerikai gyártó valószínûleg egy adaptert csomagol majd új készülékeihez, amelynek birtokában micro-USB-töltõrõl is fel lehet tölteni azokat.

Forrás: Wikipedia
Vannak már telefonok, amiketn micro-USB csatlakozó található

A kiskapu részben kétségessé teszi a szabványosítás értelmét. Azok a kollégák, akik eddig vékony vagy vastag Nokia-töltõt, iPhone-kábelt kértek kölcsön, most majd a megfelelõ adapterek miatt írnak körlevelet. Reményre csak az ad okot, hogy a legtöbb gyártó az egyszerûbb utat választva le is cseréli csatlakozóját a szabványosra.

Pont mint a PC-be szerelt USB

A egységes európai töltõnek nemcsak a csatlakozója micro-USB, a feszültség és az áramerõsség (5V, 500mA) is megfelel annak, amit a PC-rõl töltött készülékek várnak. Emiatt a legtöbb régebbi, de már micro-USB csatolóval rendelkezõ telefonhoz is jó lesz a egységes adapter. Az európai adapter maximális áramerõssége (1500 mA) megfelel a speciális, külsõ eszközök töltésére kialakított USB Charging Port által leadottnak, így a telefonunk még gyorsabban is éri el a százszázalékos töltöttséget, mint ha egy spéci USB nélküli PC-re kötnénk rá. A mobiltelefonok többségét két óra alatt feltölti az egységes töltõ, és még a legnagyobb akkumulátor is eléri egy éjszaka alatt a százszázalékos töltöttséget.

Forrás: [origo]Hozzászólások   

Hozzászólás hozzáadása

Megosztás panel

Megosztás:
URL:
BBcode:
HTML:
Like:

A fejezet kategóriái

CopyPaste [26]
Másolt anyagok.
Blogok [3]

Facebook

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Ma ők jártak itt:

Legújabb tagunk:
adr14n
Ő 2021.09.25 Szombat-kor regisztrált
Üdvözöljük!
Felhasználók száma: 7041

Szavazás

Hogy tetszik az új design?

Reklám