Cikkek CopyPaste Izzasztó nyaruk van a Microsoft foltozóinak

Izzasztó nyaruk van a Microsoft foltozóinak

A nyár nem kifejezetten a Microsoft biztonsági frissítéseiről szokott szólni, mivel ekkor általában kevés foltozást ad ki termékeihez a redmondi szoftvercég. Idén azonban úgy tűnik, hogy ez másként lesz, mivel független biztonsági kutatók újabbnál újabb hibákat derítenek fel a Microsoft szoftvereiben, s emiatt egyre csak nő a nyomás a szoftvercég biztonsági csapatán.

Kép

Erre kiváló bizonyíték, hogy az elmúlt héten három új nulladik napi sérülékenységre derült fény, amelyek a Windows XP-t, az Internet Explorert és az IIS (Internet Information Services) webszervert érintik. Utóbbira múlt csütörtökön Soroush Dalili figyelt fel, aki blogbejegyzésében bemutatta, miként lehet az IIS webszervereknél megkerülni az autentikációt.

A hiba szerencsére csak az IIS szerver koros, 5.1-es kiadásában található meg, míg az IIS 6, 7 és 7.5-ös verziója védett a támadással szemben. Jerry Bryant, a Microsoft Security Response Center (MSRC) vezetőjének az elmondása alapján e mellett egy másik tényező is védelmet jelent: "Alapbeállításon az IIS tulajdonosai biztonságban vannak, a szoftver csak akkor válik sérülékennyé, ha a felhasználó változtat a beállításokon" - vélte. Ezt egyébként a Secunia is erősíti, amely "közepesen súlyos" besorolást adott a szoftverhibának.

A második Internet Explorer 8-ban megtalálható sérülékenysége pár nappal korábban Ruben Santamarta, a Wintercore mérnöke hívta fel a figyelmet. Az általa publikált támadókóddal - elmondása alapján - olyan támadás indítható a Windows XP, Vista és Windows 7 rendszerek ellen az Internet Explorer 8 sérülékenységén keresztül, amely képes kikerülni a platformok rosszindulatú adatvégrehajtás elleni védelmét (DEP - Data Execution Prevention) és a véletlenszerű címterület-kiosztását (ASLR - Address Space Layout Randomization). Ez a fajta támadókód egyébként nem ismeretlen. A negyedik Pwn2Own versenyen ugyanis Peter Vreugdenhil már bemutatta, hogy miként lehet deaktiválni a Windows 7 két fontos védelmi vonalát: a DEP-et és az ASLR-t.

Jerry Bryant, a Microsoft szakértőjének elmondása alapján azonban ezen esetben sincs ok a félelemre. Az ASLR kijátszása ugyanis csak bizonyos feltételek esetén teljesülhet. "A támadó csak úgy tudja kijátszani a védelmet, ha egy nyitott résen keresztül már a rendszeren belülre került" - vélte.

E mellett nyitva áll még a Visual Studio "fl0 fl0w" rése is, amely a népszerű PowerZip alkalmazás révén teszi sérülékennyé a Microsoft fejlesztői környezetét. A redmondi szoftvercég már vizsgálja a hibát, de első jelentésük szerint a veszély csak Windows XP és Windows 2000 rendszereknél áll fent.

S végezetül még mindig nyitva áll a Windows XP súgójának a rése is, amelyet a Microsoft elmondása alapján már aktívan támadnak. A kritikus hibára Tavis Ormandy, a Google mérnöke figyelt fel, ami a jelek szerint okot adott egy újabb Google-Microsoft vitára. A Microsoft biztonsági csapatának elmondása szerint ugyanis nem volt teljesen etikus Tavis Ormandy lépése. "A hibát a Google szakembere elsőként június 5-én tudatta velünk, majd nem egészen négy nappal később, június 9-én nyilvánosságra hozta. Ez tartalmazta a sérülékenység teljes leírását, valamint azt is, hogy miként lehet kihasználni. Így nem adott nekünk elég időt, hogy kivizsgáljuk a rést, amellyel a felhasználóink széles körét sodorta veszélybe" - írták korábban a redmondi szoftvercég szakemberei.

Válaszul biztonsági kutatók egy csoportja megalapította a Microsoft Security Response Center (MSRC) ellencsoportját: a Microsoft-Spurned Researcher Collective szervezetet (szintén MSRC). Elmondásuk szerint céljuk nem más, mint nagyítóval átnézni a Microsoft termékeit, s ha hibát találnak bennük, azt nem lesznek restek publikálni.Hozzászólások   

Hozzászólás hozzáadása

Megosztás panel

Megosztás:
URL:
BBcode:
HTML:
Like:

A fejezet kategóriái

CopyPaste [26]
Másolt anyagok.
Blogok [3]

Facebook

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Ma ők jártak itt:

Legújabb tagunk:
gazdagd526
Ő 2021.10.19 Kedd-kor regisztrált
Üdvözöljük!
Felhasználók száma: 7044

Szavazás

Hogy tetszik az új design?

Reklám