Cikkek CopyPaste Kipróbáltuk: Ilyen az Office 2010

Kipróbáltuk: Ilyen az Office 2010

Az Office 2010 az elődjéhez képest szebb és jobb lett, ám önmagában kevés újdonságot tartalmaz. Teszteltük a jövőre megjelenő irodai programcsomag első technológiai előzetesét.

A forradalom elmaradt. Az Office 2010 első technológiai előzetese (Technical Preview) alapján a jövőre megjelenő irodai programcsomag nem tartogat radikális újdonságokat. Csupán elődjének az örökségét viszi tovább, amely anno alaposan felbolygatta az állóvizet. Az Office 2007 ugyanis alkalmazásai jelentős részében leváltotta az idejét múlt menüsort, hogy azt a modern szalagra cserélje, és bevezette az Open XML fájlformátumot, amely docx, xlsx és pptx formában testesült meg. Nem kevés fejtörést okozva ezzel a korábbi Office tulajdonosoknak.

Hasonló merész újításokat azonban nem érdemes az Office 2010-től várni. Az embernek szinte az az érzése, hogy a Microsoftnál uralkodó reformhangulat nyugodtabb mederbe terelődött. Már nem akarnak piacra dobni olyan terméket, amelyre maga a piac és a tágabb informatikai környezet nem készült fel. Az új irodai programcsomag e miatt gyakorlatilag nem más, mint egy feljavított Office 2007. Hasonlóan a Windows 7-hez, amely a Vistára épül, csak minőségileg jobb. Forradalmat csak az Office 2010 tág termékvonalába tartozó webes Office (Office Web Applications) csinálhat, ám ő külön utat jár.


A szalag diadala

Első pillantásra feltűnő újdonság, hogy a program fejlesztői végleg leszámoltak az idejét múltnak ítélt menükkel. Immár az Office 2010 minden alkalmazásában a szalag szerepel, ami sokkal letisztultabb formát kapott. A Microsoft mérnökei száműzték az Office 2007 vastagon meghúzott vonalait, s helyére simulékonyabb formákat illesztettek. A szalag ennek köszönhetően szebb lett, bár ez a program használhatóságának a tekintetében nem sokat nyom a latba.
Outlook ugrólistával


Újdonság még az Office gomb száműzése, amelynek a helyére minden program saját logója került, miközben annak neve semmit sem változott. Nem úgy a hatása! A legördülő menü helyére ugyanis egy sokkal okosabb, és használhatóbb alkalmazás-érzékeny „Back Stage" menü került. Itt egyrészt elvégezhetjük a legfontosabb műveleteket (mentés, mentés másként, megnyitás, bezárás, előzmények, új dokumentum, nyomtatás, megosztás és beállítások), ami mellett beállíthatjuk például a dokumentumhoz tartozó engedélyeket, árnyékmásolatokat kezelhetünk, illetve feltölthetjük az állományokat egy kattintással blogra, vagy SharePoint szerverre.  A sablonoknál pedig már nem a csak a helyi gépre telepítettek között válogathatunk, hanem böngészhetünk az Office Online sablonjai között is.
Back Stage menü


Eltűnt ennek hatására a nyomtatási előnézet menüpont, amely összeolvadt gyakorlatilag a nyomtatással. Vagyis ha egy dokumentumot ki szeretnénk nyomtatni, akkor azt is a „Back Stage" menüből érhetjük el, ahol a nyomtatásnál rögtön megjelenik a dokumentum előnézete. Annak egyébként egy kicsinyített mása a menübe történő belépéskor is látható, mikor olyan fontos információkat is kiír a program, hogy mekkora az állomány mérete, mennyi ideig szerkesztették, ki a szerzője, ki módosította utoljára, illetve milyen kommentárokat fűztek hozzá.

Külcsínben a fejlesztők szintén a Windows 7 vonalán haladtak tovább, figyelve arra, hogy a programcsomag már megjelenésében és esztétikusnak hasson. Sok apró részletben megfigyelhető a gondos kezük. Mint például a programok betöltődésekor megjelenő animáció, a letisztult szalag, vagy a minden programban más színben pompázó „Back Stage" menü. Összességében így az Office 2010 gusztusos látványt nyújt.
Küldjünk mosolyt a fejlesztőknek


Apróság például, hogy az egyszerű visszajelzések helyett smile-t lehet küldeni a fejlesztőknek, ha megtetszik valami. Igazából nem nagydolog, de elsőre szerethetőbbé teszi az irodai programcsomagot. Persze amiről eddig szó volt, az leginkább a felhasználói élmény szempontjából fontos. Ezek után nézzük bővebben, hogy milyen újdonságokat rejt az Office 2010!

Word 2010

Elsőként is kezdjük az Office 2010 szövegszerkesztőjével, amelynek talán az egyik legfontosabb újdonsága a programcsomag többi tagjánál is használható beillesztés előnézettel parancs. Ezt jobb klikkel csalhatjuk elő a helyi menüben, ahol még a beillesztés előtt kiválaszthatjuk azt, hogy a vágólapon lévő képet/szöveget miként szeretnénk beilleszteni. Szöveg esetében például dönthetünk úgy, hogy a forrást egy az egyben akarjuk berakni, néhány formázástól meg akarjuk szabadítani, illetve csupán a tiszta szövegre vágyunk, mikor a program minden formázást lepucol a beillesztendő szövegrészről. Remek újdonság, első pillantásra is hasznosnak tűnik.
Beillesztés előnézettel


A beillesztés menüpontnál szintén több programra érvényes újdonság, hogy képernyőképet is be tudunk már illeszteni a dokumentumainkba. Ráadásul nem csak a legutolsó vágólapra helyezetett, hanem a program felsorol minden olyan képernyőfotót, melyet korábban készítettünk egy adott gépen.  A képek szerkesztésénél ezen kívül az Office 2010 egy egyszerűbb képszerkesztőt is kapott, amellyel különböző művészi hatásokat adhatunk a képekhez. Ezen túl a programot új SmartArt ábrákkal is felvértezték. Az új „Text Effects" opcióval pedig feldobhatjuk a szövegeinket, egy kattintásra különböző effektekkel ellátva azokat. Érdekes újdonságok, de kérdéses, hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz hasznos.
Képszerkesztés az Outlookban


A Word 2010-ben ezen túl továbbfejlesztették a „Navigációs panelt" is, mellyel egyszerűen áttekinthetjük a nagyobb szövegeket is, illetve szerkeszthetjük azokat külön blokkokra szedve. Ezen túl a Word, a PowerPoint és a OneNote is fejlettebb csoportmunka modulokkal egészül ki. Segítségével egy kattintással bármikor megtudhatjuk, hogy éppen rajtunk kívül ki szerkeszti a dokumentumot. Itt rögtön társaloghatunk is az illetővel több formában is. Utóbbit sajnos megfelelő környezet hiányában nem sikerült kipróbálnunk.
Diagram cellákba osztva


Excel 2010


A korábban felsorolt újdonságok mellett az új táblázatkezelő két fő újdonságot tartogat. Az egyik a „Sparklines", amellyel a korábbiaknál sokkal egyszerűbben hozhatunk létre diagramokat cellákba rendezve. Segítségével különböző trendeket vizuálisan oda tudunk helyezni, ahová való, nem kell többé külön elnavigálnunk a diagramokért. Fontos újdonság még az Excel 2010-ben debütáló „slicer", amellyel gyorsan navigálhatnak majd a felhasználók a nagyobb táblázatok között is, különböző szűréseket beállítva.
Excel Slicer


PowerPoint 2010


A korábban leírtak - fejlettebb képszerkesztés, képernyőfotó és előnézetes beillesztés - a PowerPointra is igazak. Esetében talán a legnagyobb újdonság, hogy az apró képszerkesztő mellett egy egyszerű videoszerkesztő modult is kapott. Így már nem csak videók beillesztésére van módunk, hanem azokat a programon belül is szerkeszthetjük. Akár YouTube videókat is!
YouTube PowerPointba


A PowerPoint esetében érdekes még a program Back Stage-en belül megbújó tömörítési opciója, mellyel a nagy állományokat drasztikusan letömöríthetjük (a bemutatóban a program 7,7 megabájtos fájlból 0,2 megabájtos állományt készít), hogy azokat e-mailben könnyedén továbbítani tudjuk.

 


Outlook 2010


Az új Outlook esetében az újdonságok közül mindenképpen kiemelkedik a program új szalagja, amellyel jelentősen leegyszerűsödött a program használta (persze a szalag-ellenesek ezt biztosan másként gondolják). A gyors használatot segíti még a rajta ülő gyorselérési eszköztár (Quick Steps), ahol egy kattintásnyira kerültek a leggyakoribb műveletek. Ha azokkal nem értünk egyet, akkor bármikor személyre szabhatjuk, hogy valóban a számunkra legfontosabb funkciók kerüljenek oda.

Újdonság még, hogy az Outlook 2010 immár csoportosítja az egy témájú leveleket, hasonlóan a Gmail-ben már megismert párbeszédkezeléshez. Valamint Windows 7 operációs rendszer alatt kiválóan használható a program ugrólistája, amellyel egy kattintással új üzenetet, találkozót, névjegyet és feladatot vihetünk fel a programba. Illetve gyorsan a levelezésünkhöz, a naptárunkhoz, a névjegyeinkhez és a teendőinkhez ugorhatunk.


Csoportosított beszélgetés


Végezetül röviden essen szó azon alkalmazásokról is melyek még megbújnak az irodai programcsomagon belül. Mivel az Office 2010 technológiai előzetese a legerősebb, Professional kiadásnak felel meg, ezért minden program megtalálható benne, amellyel az Office 2010 érkezni fog: Access, OneNote, Publisher, egy digitális aláírás készítő, ClipArt és fénykép rendszerező, szinkronizáló eszköz és egy nyelvi beállításokért felelős eszköztár.


Érdemes lesz megvenni?


Elsőre erősen kérdéses, hogy a fentebb ismertetett újdonságok vajon elegendőek lesznek ahhoz, hogy a vásárlók számára kelendő legyen a jövőre megjelenő irodai programcsomag. Főként úgy, hogy az Office 2007 második szervizcsomagja mellett nem egyértelmű, hogy az Office 2010 tud majd annyi újdonságot hozni, hogy érdemes legyen beruházni rá.

A program gépigényéről sokat elmond, hogy az 535 MB-os telepítővel (32 bit) rendelkező programcsomagot kísérleti jelleggel elsőként egy Windows 7 RC-s 2 GB belső memóriájú MSI Wind netbookra raktuk fel. Remekül elfutott rajta a legizmosabb Windows 7 Ultimate (RC) és az Office 2010 Professional együtt.


Összegzésképpen elmondható, hogy az Office 2010 irodai programcsomag szebb lett, gyorsabb lett és új funkcióival hatékonyabb munkát kínál, ám talán kevés újdonságot tartogat ahhoz, hogy érdemes legyen Office 2007-ről váltania egy otthoni felhasználónak, míg cégek esetén megfelelő támogatás mellett már vonzó lehet. Végleges summát nem érdemes vonnunk, várjuk meg a webes Office-t, hogy komolyabb igazán megalapozott véleményt tudjunk megfogalmazni róla.


Fórumunkban már elkezdődött az új Office-szal kapcsolatos eszmecsere, csatlakozzon Ön is: Letöltés Király fórumHozzászólások   

Hozzászólás hozzáadása

Megosztás panel

Megosztás:
URL:
BBcode:
HTML:
Like:

A fejezet kategóriái

CopyPaste [26]
Másolt anyagok.
Blogok [3]

Facebook

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Ma ők jártak itt:

Legújabb tagunk:
gazdagd526
Ő 2021.10.19 Kedd-kor regisztrált
Üdvözöljük!
Felhasználók száma: 7044

Szavazás

Hogy tetszik az új design?

Reklám