Cikkek CopyPaste Vásárlási tanácsadó az utolsó netbookokhoz

Vásárlási tanácsadó az utolsó netbookokhoz

Az olcsó, könnyű netbook-modelleknek köszönhetően igazi tömegcikk lett a mobilszámítógép, manapság már azonban a hagyományos noteszgépek között is van, ami jobb vételnek számít náluk, és hamarosan leválthatják őket az iPadhez hasonló táblagépek. Mielőtt még teljesen eltűnnek, bemutatjuk, mit tud a jelenlegi választék.


Már egészen komoly, HD-s változatok is vannak az egykor filléres Eee PC-ből

Amikor az első olcsó, takarékos processzorral felszerelt noteszgépek, a netbookok megjelentek, a kategória egyet jelentett a 10 hüvelykesnél kisebb, észrevehetetlenül könnyű, vagyis nagyon könnyen hordozható, hosszú üzemidejű gépekkel. Ezek a modellek ráadásul kezdetben a hagyományos notebookok árának felébe-háromnegyedébe kerültek, az áruk idehaza is jóval százezer forint alatt volt.

A helyzet idővel megváltozott: a számítógépgyártók vagy extra funkciókat igyekeztek belezsúfolni a házba, vagy eleve meg is növelték annak méretét. Netbookot ma már találunk akár 13 hüvelykes méretben és akár 180 ezer forintos árcímkével is. A kategória utolsó ismérve az maradt, hogy a gépeket valamilyen takarékos processzor, leginkább Intel Atom működteti, de emellett már lehet bennük HD-felbontást kínáló képernyő vagy winchester helyett SSD-meghajtó is.


A netbookok növekedésével együtt a notebookok elkezdtek összemenni: ma már több gyártó kínál olcsó, vékony, takarékos, 12-13 hüvelykes modelleket. Pár évvel ezelőtt ez a méretkategória még az átlagember számára megfizethetetlen, 300 ezer forint fölötti árszegmensbe tartozott, míg ma már 150 ezer forint körüli áron elérhetők ilyen gépek. A notebookokat ennek köszönhetően már egyre nehezebb megkülönböztetni a netbookoktól, és a vásárlók jelentős része nem is volt tudatában a különbségnek.

Mindig is az áruk volt igazán vonzó

A legtöbben ugyanis olcsó, vagyis végre elérhető árú noteszgépet láttak a netbookokban, mit sem törődve azzal, hogy ezek képességeiket tekintve elmaradnak a nagyobb testvéreiktől, teljesen alkalmatlanok például multimédiás munkára, hiszen igazából csak netezésre, szövegszerkesztésre találták ki őket. Ha hihetünk a technológiai sajtó jóslatainak, a netbook-kategória ráadásul hamarosan el is tűnik, és ezeket a gépeket az új generációs tabletek váltják majd le.


A HP mini 1000 igazi divatcikk

A táblagépek ugyanis megőrzik majd a netbookoknak azt az előnyét, hogy kicsik, könnyűek és ezért könnyen hordozhatók, valamint az üzemidejük is hosszú lesz, sokkal alkalmasabbak lesznek viszont internetezésre, filmnézésre vagy akár a rájuk írt, érintőképernyőn vezérelhető játékok révén a szórakozásra, mint a kényelmetlen billentyűzettel rendelkező netbookok, nem is beszélve a kényelmes e-könyv- vagy e-újságolvasásról. Az üzletemberek mobil munkaeszközei pedig a 12-13 hüvelykesre zsugorított ultrahordozható notebookok lesznek, kényelmesen kezelhető, ergonomikus billentyűzettel, és erős processzorral.

Új generációs táblagépből azonban egyelőre csak az Apple iPad van forgalomban, a windowsos masinákat még mindig csak ígérgeti a Microsoft és a gyártópartnerei, és lehetséges vetélytársa, a Google Chrome OS-re épülő modell sem jelent még meg. Netbookok azonban változatlanul széles választékban érhetők el.

A legolcsóbb kategória tényleg csak netezni jó

A pehelykönnyű gépek legolcsóbb kategóriája 70-90 ezer forint közötti bruttó áron kapható, ezekre a gépekre azonban tényleg csak úgy gondolhatunk, mint mobil írógépre, internet-hozzáféréssel. Ebben az árkategóriában 10 hüvelykes kijelző, Intel Atom processzor (jellemzően 1,6 gigahertzes), integrált grafikus chip, 1 gigabájt memória, 160 gigabájtos merevlemez és beépített webkamera van a gépekben, amik 1,1-1,3 kilogramm súlyúak. A wifi alapvető, a Bluetooth vagy a beépített 3G-s modem már extrának számít ezeken a gépeken. Ebbe a kategóriába tartozik Acer Aspire One sorozata, Asus EEE PC-k, a Dell Inspiron Mini One gépek, az MSI Windek, a HP netbookjai és a hazai piacon újdonságnak számító Samsung N-sorozat legolcsóbb modelljeit is ilyen árban és felszereltséggel kapjuk meg.


Vidám színekben, változatos konfigurációban kaphatók a Dell Minik

Az újabb modellek WSVGA, vagyis 1024x600 pixeles felbontású, ledes kijelzővel érkeznek. Az egyes gyártók modelljei leginkább a dizájnjukban különböznek egymástól, ami sok esetben - a billentyűzet és a trackpad kialakításának különbségei miatt - erőteljesen befolyásolja a használhatóságot. Amit érdemes még megnézni vásárlás előtt, az az akkumulátor kapacitása. Ha hosszabb (akár 6-8 órás) üzemidőt szeretnénk kipréselni belőle, mindenképpen az alap 3 cellás helyett 6 cellás akkumulátorral rendelkező gépet érdemes választani.

A netbookok következő osztályát a komolyabb grafikus maggal felszerelt modellek jelentik, ami az árcímkén is meglátszik. A 90-110 ezer forintos árkategóriában jelennek meg az erősebb, Intel GMA 3150-es chippel felszerelt gépek, akár 720p-s felbontású kijelzővel, amelyek névleg már elég erősek ahhoz, hogy HD-felbontású videót is lejátsszanak. Persze élesben igencsak megizzaszthatja a gépeket ez a feladat.


A Toshibának is fontos a jó design

Ilyen például a Sony Vaio W-sorozat, aminek egyes tagjait az átlagosnál erősebb, 1,8 gigahertzes processzorral szerelik. A Vaiók azonban prémiumterméknek számítanak a netbookok között: a kényelmesebb gépelést ígérő, széles térközzel rendelkező billentyűzetük, az igényes borításuk, az erősebb, 8 óra üzemidőt ígérő akkumulátoruk miatt 140 ezer forintos bruttó árnál indulnak ezek a gépek. Hasonló konfigurációt a Samsung választékából már százezer forintért is kaphatunk, az Intel GMA 3150-nel szerelt 10 hüvelykes Asus Eee Pc pedig jelenleg 87 ezer forintba kerül.

A HD-korszak gépei drágák

A következő lépcsőt az NVidia ION grafikus magjával felszerelt modellek jelentik, amit eleve egy takarékos multimédiás platformnak szántak. Az ION egy Nvidia 9400M grafikus chipet rejt magában, és a vele felszerelt gépeket jellemzően 2 gigabájt memóriával, 250 gigabájtos winchesterrel szerelik. Az extra RAM érezhető lendületet ad a mobil munkaeszközöknek, és ha biztosra szeretnénk menni a HD-videózással, akkor ilyen modellt érdemes választani, annál is inkább, mivel ezek a gépek már nagy felbontású külső monitort is képesek meghajtani. A jelenleg kapható ionos modellek 120 ezer forint körüli bruttó árnál indulnak (Samsung, Lenovo), mérettől és az egyéb paramétereiktől függően. A Lenovo izmosabb modelljei viszont már inkább subnotebookok: az erősebb Ideapad gépek már 1,5 kilót nyomnak, és ennek a gyártónak vannak 13 hüvelykes méretűre növelt mobil munkaeszközei is.


Robosztus munkagép a Lenovo Ideapad S-sorozatából

Az év végéig még alighanem megjelenik egy újabb hullám a netbookokból, de ha minden igaz, ősztől piacra kerülnek majd azok a táblagépek, amelyek az aktuális feladathoz idomuló, ujjal vezérelhető kezelőfelületükkel és multimédiára optimalizált, nagy felbontású kijelzőikkel kiválthatják ezeket a minigépeket. Addig is mindenkinek azt javasoljuk, hogy ha feltétlenül netbookot vásárolna, jól gondolja át, mire kell neki a gép. Ha munkához, tanuláshoz van rá szüksége, akkor érdemes nagyobb méretű, de akár gyengébb gépet választani, hiszen ilyenkor elhanyagolható a kijelző felbontása, annál fontosabb viszont a kényelmes billentyűzet és a hosszú üzemidő - hacsak nem elsődleges szempont a hordozhatóság, mert ezesetben az alap netbookok nyújtják a legjobb ár-érték arányt.

Ha szeretnénk rendszeresen komolyabb minőségű filmet, vagy a YouTube-on HD felbontásban feltöltött videókat is nézni rajta (amiből egyre több van), akkor egy erősebb grafikus maggal szerelt, de még mindig százezer forint alatti modell lehet tűrhető kompromisszum. Ha filmnézéshez, szórakozáshoz szeretnénk könnyen hordozható eszközt, akkor érdemes kivárni a tableteket, vagy erősebb notebookot venni, hiszen a netbookok közül már csak a drágább, ionos modellek között érdemes válogatni - de fontos tudni, hogy videojátékra ezeket sem lehet használni. Ez utóbbi szinten már jobban jár az, aki netbook helyett egy kétmagos processzorral szerelt, nagy akkukapacitású, alig fél kilóval nehezebb, ám 12-13 hüvelykes megjelenítővel rendelkező notebookot vásárol, ezek szintén 150 ezer forint körüli áron érhetőek el. A hosszú üzemidőt és komolyabb számítási teljesítményt előtérbe helyező notebook-családok itthoni képviselői az Acer Timeline sorozata, az MSI X-Slim és  az ASUS UL-családja - ezeket éppen a netbookok versenytársának szánták a tervezők.
Hozzászólások   

Hozzászólás hozzáadása

Megosztás panel

Megosztás:
URL:
BBcode:
HTML:
Like:

A fejezet kategóriái

CopyPaste [26]
Másolt anyagok.
Blogok [3]

Facebook

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Ma ők jártak itt:

Legújabb tagunk:
gazdagd526
Ő 2021.10.19 Kedd-kor regisztrált
Üdvözöljük!
Felhasználók száma: 7044

Szavazás

Milyen játékszervert indítsunk?

Reklám