Cikkek CopyPaste WiFi optimizálás

WiFi optimizálás

WiFi optimizálás
Egy kis trükkel betekinthetünk szomszédaink WiFi profiljába és saját hasznunkra is fordíthatjuk a kapott információkat.

Ha zsúfolt vezeték nélküli hálózatok környezetében kell interneteznünk, nem árt odafigyelni a (net-)szomszédok hálózatára is, különösen az interferenciák elkerülése miatt.

A következő parancs futtatásával juthatunk a kívánt adatokhoz:
netsh wlan show networks mode=bssid

És íme az eredmény:Mint látható, a parancs kilistázza az elérhető vezeték nélküli hálózatokat és emellett a jel erősséget, titkosítás típusát, valamint a használt "channel" azaz csatorna számát.
Igazi hackerek ilyen adatok alapján kezdenek WiFi hálózatok feltöréséhez, de mi most ebbe nem mélyedünk bele - már csak azért sem, mert nem tartom túl etikusnak az effajta dolgokat -, ha valakit mégis érdekel a téma, itt talál róla olvasnivalót (angolul).

A WiFi eszözök (802.11g/n) 2.4 GHz-es frekvencián kommunikálnak. Ettől térhetünk némileg el, ha különböző csatornákat választunk. Két csatorna között 5 MHz a különbség. Persze azt is figyelembe kell vennünk, hogy a routerek nem tudják MHz-re pontosan tartani az adott frekvenciát és általában a beállított érték mellett egy 25 MHz-es tartományt fednek le, ebből következik, hogy két szomszédos csatorna (pl: 5 és 6) még bőven képes egymást zavarni, viszont ha legalább 5 különbség van közöttük (pl: az 1-es és 6-os csatorna között 6*5=30 MHz) már nem léphet fel interferencia.

A WiFi rendszereknél a túlnépesedés esetén az első javasolható lépés - ezt az eszközök kézikönyvei is részletesen leírják - a csatornaváltás. A gyári alapbeállításokkal telepített WiFi router a rendelkezésre álló 12-13 csatornából általában a 6-osra áll rá, így egy lakótelepen hamar összejön egymás hatókörzetében (ne feledjük, ma már ez 100 méternél is nagyobb lehet) egy csatornán akár tucatnyi WiFi LAN is. Az ebből fakadó problémák megoldása a csatornaváltás.Nem maradt más dolgunk tehát, minthogy fellapozzuk a routerünk kézikönyvét és beállítsuk a szomszédaink által használttól legmesszebb eső csatornát magunknak.

Persze vannak olyan eszközök, amik szintén ebben a jeltartományban működnek, pl: a BlueTooth eszközök is 2.4 GHz-et használnak, de még egy mikrohullámú sütő is 2.45 GHz en igyekszik megnehezíteni hálózatunk zökkenőmentes működését.

Aki szeretne többet megtudni a hálózatok lelkivilágáról, annak ajánlom figyelmébe az innen letölthető olvasmányt.

Forrás: DirtyWindowsHozzászólások   


 2011.02.03
0  
  Légy szíves legközelebb egyeztess velemi is, mielőtt közzéteszed egy az egyben a cikkemet! Köszönöm.
Válasz Idézés

Mark
 2011.02.03
0  
  Kiraktam a forrást. De majd legközelebb egyeztetek veled.
Egyébként ez csak Windows 7 működik??
Válasz Idézés

Hozzászólás hozzáadása

Megosztás panel

Megosztás:
URL:
BBcode:
HTML:
Like:

A fejezet kategóriái

CopyPaste [26]
Másolt anyagok.
Blogok [3]

Facebook

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Ma ők jártak itt:

Legújabb tagunk:
adr14n
Ő 2021.09.25 Szombat-kor regisztrált
Üdvözöljük!
Felhasználók száma: 7041

Szavazás

Hogy tetszik az új design?

Reklám